Мали биоскоп – Како и шта?

Новоотворени БЛОГ Студија „БИС!“ је место за коментаре и приче о свим активностима које се дешавају у Студију. Међу тим активностима, посебно се издваја МАЛИ БИОСКОП. Наши полазници углавном знају о чему је реч, али за оне који то не знају – ево прилике! На блогу ћемо објављивати најбоље дечје радове настале на креативној радионоци Малог биоскопа, али и кометаре наших предавача. Сви су позвани да слободно оставе свој коментар на дну странице.

Живео бисокоп! :)

„Мали биоскоп“, посебан програм у оквиру Студија „БИС!“, представља стручно вођене пројекције старих, добрих и уметнички изузетно вредних филмова. У изузетно пријатном, кућном амбијенту медијатеке Студија „БИС!“ у Ул. Илије Ђуричића 60, деца имају прилику да гледају култне филмове који се памте. Пројекције су вођене уз присуство два инструктора, и уз бесплатно послужење за децу. После филма деца су укључена у креативну радионицу у којој ће се водити тематски разговори о вредностима понуђеним у одгледаним филмским причама, као и о основним филмским појмовима и значајним редитељима и глумцима. Рад у  радионици подразумева и краетивни израз сваког детета кроз цртање или писање.

У овом семестру, октобар-децембар 2012, програм „Мали биоскоп“ ће се одржавати сваке друге недеље, од 20. октобра 2012. у циклусу од шест филмова, од 17 до 20 часова суботом, или од 11 до 14 часова недељом.

Ево како је предавач и инструктор овог програма, Стефан Симић, забележио стварање и рад у оквиру „Малог биоскопа“:

На једном од састанака предавача у Студију „БИС!“, изнет је предлог да се у стални избор предмета уврсти и гледање добрих, лепих и поучних филмова за децу, а и за нас који то никада нећемо престати да будемо. Настало је усхићење!

Предавачи су почели са набрајањем филмова које су волели као деца и које би волели да пусте клинцима из Студија. Подетињени, набрајали смо сцене, карактере и приче из филмова. Коначан списак филмова, предлог садржаја и циљева часова објединила је Маја Буњац, драмски педагог и координатор Студија „БИС!“. Ласкава улога човека који ће са децом гледати филмове, причати и м, слушати их и размењивати утиске са њима, припала је мени.

 “Мери Попинс“ је пробила лед. На том првом часу сусрели смо се са мјузиклом, редитељем, Оскаром, великим глумцима и њихвим биографијама, итд… Сима и Маја су објашњавали „Како се снима ово?“, „Шта је ово и ко је оно?“. Слушали смо критике и похвале на рачун глуме, плеса, режије, костима, сценографије. Већ на другом окупљању „Малог биоскопа“ поделили смо први „еуроблок“ победнику квиза, научили смо да испоштујемо ауторе филма тиме што ћемо одгледати ојавну шпицу, научили смо да прво хвалимо, а тек после упућујемо негативну критику, да слушамо једни друге и да филм није само забава, већ да се заиста из сваког може нешто и научити. Прочеше да пристижу и први домаћи задаци. Знали су да буду у облику писаног рада, у облику цртежа, као друштвена игра, као скеч, а чак и у виду истраживачког задатка где је требало пронаћи нешто о глумцима, редитељима или писцима. Причали смо и заједно учили о витезовима, ванземаљцима, краљевима, државама и људима, писцима, епохама, али и о љубави, детињству, инату, добру и злу, богатству и сиромаштву, лепоти, доброти, памети…

Надам се да сам успео да им кажем оно што знам, а да не будем досадан, надам се да сам успео да их упутим, а да се не изгубе, да уче, а да никада не кажу да знају све. Надам се да сам их научио да гледају филмове. Надам се, јер сам видео да се у клинцима који су гледали филмове са мном крију филозофи, писци и песници, цртачи, сликари и још ко зна који паметњаковићи.“

„Мали биоскоп“ као активност у оквиру Студија „БИС!“ је претходне школске године добила највише похвала! Проверите зашто!

 

Затворено за коментаре.